1a20cd83-3fdc-45b6-a5fd-920440599fff

Friet variaties

Belgische frieten - De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130 °C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (5 à 6 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in Ossewit frituurvet van 170 °C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. 
 
Diepvries- of voorgebakken industriële friet is hier in Frietland niet bespreekbaar. 
  
Belgische frieten hebben meestal een dikte van 10 tot 13 mm.

Franse pommes frites - Franse allumettes zijn zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden (in tegenstelling tot andere friet die eerst wordt voorgebakken op een lagere temperatuur). Tijdens het begin van de Irakoorlog is er in Amerika sprake van geweest om de naam 'Frans' te veranderen in 'Freedom', omdat Frankrijk tegen de oorlog was.

Engelse chips - Engelse frieten (chips) zijn dikker dan de Belgische friet en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse friet niet dichtschroeit en daardoor meer vet opzuigt (soggy chips). In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte friet te bestrooien met zout en azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

Raspatat - Raspatat is een Groninger soort patat uit geperste aardappelpuree. Het is ontstaan in de Rixona fabriek in de Groningse plaats Warffum. Tegenwoordig wordt de patat in Venlo geproduceerd.

Steppegras - Steppegras is een zeer dunne friet, vandaar dat de naam afgeleid is van gras. De friet wordt als een hoopje bovenop een met steppegrassaus (een soort Provençaalse saus) overgoten stuk vlees geserveerd. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg.

Frietstro of stro-aardappelen - Frietstro is ook een zeer dunne friet van 1,5 mm dik en wordt in één keer gebakken zoals de Franse 'pommes allumettes'.